• AMLA - OWOC MIELONY

Pojemność: 100g

EMBLICA OFFICINALIS

WAGA
Wegańskie Tak
14.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Amla - Agrest Indyjski mielony

Mimo tego, że amla dopiero od niedawna jest znana i coraz chętniej stosowana w Europie, jej doskonałe działanie na organizm ludzki jest znane od wielu wieków.

Indyjski agrest, jak sama jego nazwa wskazuje, wywodzi się z Indii, gdzie od stuleci jest stosowany w tradycyjnej medycynie hinduskiej, czyli ajurwedzie. Jest rośliną często wzmiankowaną w świętych księgach hinduizmu, które również podkreślają jego znakomity wpływ na zdrowie oraz kondycję organizmu człowieka.

W Ajurwedzie wszystkie części rośliny, nie tylko owoce, są stosowane w celach odmładzających.

Amla jest występującym w krajach azjatyckich drzewem, które dorastać może do nawet 18 metrów wysokości. Pomimo swojej nazwy niewiele ma jednak wspólnego ze znanym w Europie klasycznym agrestem.

Owoc amli jest bogatym źródłem witaminy C, której zwiera więcej niż dwie cytryny. Mimo tego, że największą zawartość tego cennego składnika posiadają świeże owoce, w sproszkowanej amli także znajduje się jej całkiem sporo. W praktyce bowiem zjedzenie zaledwie dwóch łyżek amli w pełni zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Witamina C znajdująca się w agreście indyjskim jest bardzo łatwo przyswajalna, przez co amla znacznie lepiej nadaje się do uzupełniania niedoborów tego składnika oraz wzmacniania odporności od klasycznych suplementów diety.

Agrest indyjski zawiera również cenne minerały takie jak: cynk, chrom i miedź. 

Oprócz dużej dawki naturalnej witaminy C owoc amli zawiera w swoim składzie także pokaźną porcję naturalnych flawonoidów oraz kwasów galusowego i elagowego. Pozostałe składniki znajdujące się w agreście indyjskim nadają mu natomiast właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwwysiękowe.

Amla należy do grupy adaptogenów, leków ziołowych zwiększających odporność na stres, wspomagających organizm w stanach zmęczenia. Amla jest naturalnym produktem o bardzo wszechstronnym działaniu, który warto wypróbować.

😀Czy wiedziałeś że...

1. Nazwa agrest indyjski została jej nadana przez Anglików, dla których jej owoce z wyglądu przypominały europejski agrest. 

2. Inne nazwy amli to agrest indyjski, liściokwiat garbnikowy, amalaka, amlabaum, dhatri.

3. Ma cechy sattwiczne, przynosi szczęście, miłość i długowieczność – sama amalaki jest długowiecznym drzewem.

4. Hindusi wierzą, że owoce te wydłużają życie, dlatego też traktują amlę jak roślinę świętą.


Sposób użycia: Amla w proszku powinna być dawkowana po 3-6 g proszku dwa razy dziennie. Możemy dodawać go do owsianki lub kaszy albo rozpuścić w wodzie i regularnie wypijać.

Amlę w proszku z łatwością dodać możesz do swojej codziennej diety. Pijesz koktajle czy soki? Dosyp łyżeczkę. Urozmaić nią również wszelkie zupy czy sosy. Sproszkowany agrest indyjski sprawdzi się również we wszelkiego rodzaju domowych batonach, kulkach mocy czy wypiekach.

Amla w formie proszku rozpuszczonego w czystej wodzie doskonale sprawdzi się także jako płukanka do włosów oraz tonik do przemywania skóry twarzy, które warto regularnie stosować, aby zapewnić włosom blask i intensywny kolor, a cerze zdrowie, gładkość i równomierny koloryt.

Przeciwwskazania: Nie zaleca się stosowania amli osobom zmagającym się z problemami krzepliwości krwi. Jest to roślina, która zmniejsza tę zdolność, przez co osoby szczególnie wrażliwe mogą być narażone na krwotoki. Z tego samego powodu podczas przygotowania do zabiegów operacyjnych używanie preparatów z amlą powinno być zaprzestane. Ze względu na brak badań osoby w ciąży, karmiące piersią oraz starające się o dziecko również nie powinny jej stosować. Ze względu ingerencję w gospodarkę glukozą cukrzycy nie powinni stosować amli bez nadzoru lekarza prowadzącego.

Kraj pochodzenia: Indie

Data ważności: 30.06.2025

Amla, określana także jako agrest indyjski lub liściokwiat garbnikowy, od lat jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej oraz ajurwedzie – tradycyjnej medycynie hinduskiej. Preparaty z amlą to głównie kosmetyki do włosów, ale też suplementy diety wspierające trawienie oraz środki spożywcze zaliczane do popularnych superfoods.

Praktycy tradycyjnej medycyny hinduskiej – ajurwedy wykorzystują wszystkie części amli do przygotowania licznych preparatów, których głównym zastosowaniem jest nadanie przyjmującemu witalności. 

Amla - właściwości lecznicze:

  1. Regularne stosowanie amli świetnie wpływa więc na stan oraz funkcjonowanie układu krwionośnego, pozwala skuteczniej chronić się przed rozwojem komórek rakowych i nowotworami oraz wywiera pozytywny wpływ na włosy i skórę.
  2. Właściwości liściokwiatu garbnikowego powodują, że nasz organizm się wzmacnia.
  3. Jej unikalne właściwości docenią także osoby na diecie odchudzającej – owoc amli pobudza bowiem metabolizm, zwiększa spalanie tłuszczu oraz normalizuje poziom cukru we krwi. Dzięki temu amla zapobiega napadom wilczego głodu oraz niweluje podjadanie między zaplanowanymi posiłkami.
  4. Oprócz tego, owoc amli posiada działanie antycukrzycowe, podnosi odporność organizmu, gdyż skutecznie zwalcza obecne w organizmie wirusy, bakterie i grzyby oraz wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego i hemoroidów.
  5. Amla wzmacnia organizm od wewnątrz, reguluje stężenie cholesterolu we krwi stabilizując je na pożądanym poziomie oraz poprawia krążenie w gałce ocznej, przez co zapobiega chorobom oczu.
  6. Prowadzone badania wykazały, że te owoce mogą mieć także pozytywny wpływ na pracę wątroby. Przeciwdziałają jej nadmiernemu stłuszczeniu, zwłaszcza przy wysokotłuszczowej diecie, stanom zapalnym oraz zbliznowaceniu tkanki tworzącej ten narząd, co stanowi ważny element profilaktyki przeciwko marskości wątroby.
  7. Agrest indyjski stosuje się przy przeziębieniu i gorączce, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, zmniejsza kaszel.
  8. Swoją popularność w Europie agrest indyjski zawdzięcza przede wszystkim doskonałemu wpływowi na włosy. Regularnie spożywana amla pozytywnie wpływa bowiem nie tylko na organy wewnętrzne, ale także na skórę i włosy odżywiając je od wewnątrz oraz nadając im atrakcyjnego wyglądu. Amla na włosy może być stosowana nie tylko wewnętrznie, ale także zewnętrznie. W tym celu najlepiej sprawdza się olejek uzyskiwany z agrestu indyjskiego, który może być wykorzystany do olejowania włosów oraz w formie wcierki do skóry głowy.
  9. Amla nadaje włosom blasku, wzmacnia je i odżywia oraz opóźnia siwienie. Może być także stosowana na skórę twarzy. Doskonale ją oczyszcza i pielęgnuje, a dzięki wysokiej zawartości flawonoidów hamuje jej przedwczesne starzenie się.
  10. Jej właściwości docenią także osoby borykające się z problematyczną, przetłuszczającą się cerą – owoc amli hamuje bowiem wydzielanie sebum oraz wspomaga leczenie trądziku. Na cerę doskonale sprawdzi się tonik wykonany na bazie proszku z amli i wody, który możemy przygotować samodzielnie w domu.
  11. Ciekawą właściwością jest również to, że amla może naturalnie przyciemniać włosy.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

 

SKŁAD

100% AMLA - OWOC MIELONY

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
  • Sklep zamknięty

PRZERWA TECHNICZNA