• CZARNUSZKA SIEWNA - NASIONA CAŁE

Pojemność: 100g

NIGELLA SATIVA

WAGA
Wegańskie Tak
4.55
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Czarnuszka Siewna - Nasiona całe

Nigella sativa jest powszechnie znana jako czarnuszka, czarnuszka siewna czy czarny kmin. Roślina pochodzi z rejonów Południowej Europy, Północnej Afryki i Zachodniej Azji. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata, zwłaszcza w krajach o ciepłym klimacie, także na południu Polski.

Czarnuszka od wieków znajduje zastosowanie w medycynie ludowej w różnych zakątkach świata. Dawniej uważano, że jest ona skutecznym lekiem na wszelkie dolegliwości. Jej właściwości prozdrowotne doceniali starożytni Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy. 

W małych czarnych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych.

Popularność rośliny wynika również z jej właściwości ochronnych, które zawdzięcza: różnorodnym kwasom tłuszczowym, fosfolipidom, fitosterolom, flawonoidom, saponinom, białkom (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów), węglowodanom.

Oprócz wyżej wymienionych składników w czarnuszce znajdują się także: alkaloidy, czy też witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne, m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Dlatego czarnuszka cieszy się dużą popularnością na rynkach kosmetycznym i spożywczym. Produkuje się z niej olej i mąkę, zaś ziarna stanowią dodatek do wielu produktów spożywczych.

😀Czy wiedziałeś że...

1. Olej z czarnuszki uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Podobno nawet władcy egipscy życzyli sobie, aby czarkę z nim wkładać im do sarkofagu, na wypadek, gdyby w zaświatach mieli problemy zdrowotne.

2. Pierwsze wzmianki o roślinie pojawiają się już w pismach starożytnych. Chińczycy w pierwszych wiekach nowej ery stosowali ją przy leczeniu chorób serca oraz chorób psychicznych.

3. Jak mówi muzułmańskie przysłowie – „czarnuszka leczy wszystko, poza śmiercią”.

4. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.

5. O leczniczych właściwościach ziaren czarnuszki siewnej po raz pierwszy wspomniał Dioskules – starożytny lekarz żyjący w czasach Nerona. Opisał ją w swojej księdze o ziołach „De Materia Medica”.

6. Jej nazwa wzieła się od łacińskiego słowa nigellus, czyli czarny.


Sposób użycia: Zalecana dawka nasion czarnuszki to dwa do pięciu gramów mielonych nasion, dwa razy dziennie.

Najczęściej stosowana jest w postaci naparu. Wystarczy 1 łyżeczkę zmielonych nasion czarnuszki siewnej zalać wrzątkiem i parzyć 20 minut, można osłodzić miodem. Następnie napar z czarnuszki należy przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po 100 ml herbatki. Można posłodzić miodem. Naparem można przemywać skórę trądzikową i łojotokową.

Ziarna czarnuszki mogą stanowić dodatek do mięs, sałatek czy sosów. Nasiona można spożywać na różne sposoby np. po zmieleniu, w całości lub tłuczone. Wiele osób używa ich zamiast pieprzu, gdyż nadają potrawom nieco ostrzejszego smaku. Jednak by zachować właściwości lecznicze czarnuszki, nie należy jej zbytnio podgrzewać.

Przede wszystkim czarnuszkę powinniśmy spożywać regularnie.

Przeciwwskazania: Dla większości osób czarnuszka będzie idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Są jednak przypadki, kiedy nie powinno się jeść regularnie czarnuszki.

Nasiona czarnuszki nie powinny być spożywane przez:

  • kobiety w ciąży, gdyż ziarenka czarnuszki mogą wywoływać skurcze macicy, a w konsekwencji przyczynić się do poronienia;
  • osoby z niskim ciśnieniem krwi, czarnuszka może jeszcze bardziej je obniżyć,
  • dzieci poniżej 3 roku życia - czarnuszka siewna zawiera olejki eteryczne, które mogą wywoływać alergię i powodować np. duszności u malucha.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna - 259 kcal

Białko - 16 g

Tłuszcz - 6,8 g

Węglowodany - 0,3 g

Błonnik - 66,4 g

Kraj pochodzenia: Indie

Data ważności: 30.06.2025

Według doniesień naukowych czarnuszka wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wielu układów i narządów oraz działa wielokierunkowo.  

Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. 

Czarnuszka, tak jak i wiele innych roślin, wciąż zaskakuje swoimi właściwościami leczniczymi. Sprawdźmy co potrafią te małe ziarenka.

Czarnuszka - właściwości lecznicze:

  1. Roślina, dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowych, korzystnie wpływa na system nerwowy. Nakarmiony od wewnątrz organizm poprawia samopoczucie psychiczne i kondycję fizyczną. 
  2. Antystresowe właściwości czarnuszki i produkowanego z niej oleju obniżają poziomu kortyzolu i adrenaliny. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru i zawału. 
  3. Jest zalecana także osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i z problemami hormonalnymi np. z hormonem tarczycy.
  4. Podczas testów laboratoryjnych okazało się, że przyczynia się do niszczenia komórek rakowych i to w wielu formach nowotworu. Zawarte w roślinie substancje redukowały m.in. komórki raków: piersi, szyjki macicy i okrężnicy. Co więcej, działanie czarnuszki hamuje także rozwój komórek białaczki i chroni organizm w trakcie promieniowania jonizującego podczas radioterapii. Składniki czarnuszki przyczyniały się do skrócenia cyklu życia komórek nowotworowych, co może wesprzeć leczenie.
  5. W nasionach czarnuszki znajdziemy także związki, które według naukowców mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek rakowych centralnego układu nerwowego. Oprócz tego ekstrakt z czarnuszki wykazuje cytotoksyczność przeciw niektórym rodzajom mięsaka i chłoniaka. A to wszystko dzięki substancji o nazwie tymochinon, którą znajdziemy w olejku lotnym nasion rośliny. Należy też wspomnieć, że substancje antynowotworowe czarnuszki są nieszkodliwe dla zdrowych komórek. Warto jednak pamiętać, że wyżej opisane badania przeprowadzano na zwierzętach. Wciąż brakuje testów, które potwierdziłyby wpływ antynowotworowego działania czarnuszki na organizm ludzki.
  6. Nasiona czarnuszki są pomocne podczas leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszlu i zapalenia oskrzeli. Dzięki znajdującym się w niej olejkach eterycznych oskrzela zwiększają swoją objętość i tym samym ułatwiają organizmowi usunięcie zalegającej wydzieliny. Co ciekawe, roślina jest skuteczniejsza niż popularny lek przeciwhistaminowy cetyryzyna. W odróżnieniu od niej nie wywołuje skutków ubocznych i przyspiesza proces leczenia kataru siennego.
  7. Czarnuszka jest również pomocna w leczeniu astmy. U osób stosujących wyciąg z rośliny już po kilku dawkach zmniejszają się objawy alergii, takie jak np. świszczący oddech. To sprawia, że astmatycy mogą ograniczyć ilość przyjmowanych leków zarówno w postaci doustnej, jak i w formie inhalacji.
  8. Olej z niej wykonany to naturalny lek na serce. Maceraty z nasion rośliny są niemniej skuteczne niż diltiazem, lek z grupy antagonistów wapnia, powszechnie stosowany podczas terapii nadciśnienia.
  9. Okazuje się, że ma również właściwości antydepresyjne i wspiera procesy myślowe. Picie np. herbaty z czarnuszki zaleca się osobom mającym problemy z zapamiętywaniem.
  10. Zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów. Wspiera leczenie anemii. 
  11. Korzystnie wpływa na układ rozrodczy, reguluje miesiączkowanie.
  12. Poprawia pracę wątroby i nerek, zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie.
  13. Wzmacnia odporność.
  14. Zwiększa gęstość kości.
  15. Jak donoszą badania, dobrze sprawdzi się również u osób cierpiących na choroby reumatyczne ze względu na działanie przeciwzapalne.  
  16. Stosowanie czarnuszki zaleca się osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność ze względu na korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu i działanie hipoglikemiczne. 
  17. Jest ona także zalecana osobom cierpiącym na dnę moczanową – wykazano, że może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu kwasu moczowego we krwi u osób cierpiących na tę przypadłość.  
  18. Zawarte w nasionach czarnuszki związki wzmacniają układ odpornościowy, gdyż korzystnie wpływają na komórki układu immunologicznego, np. zwiększają liczbę limfocytów i makrofagów. 
  19. Hamuje rozwój bakterii Heliobacter pylori. 
  20. Działa jak antybiotyk - zmniejsza działanie szkodliwych drobnoustrojów, wirusów i bakterii.
  21. Badania wykazały, że olej z czarnuszki ma działanie przeciw tasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę oraz włośnia krętego.
  22. Olej z czarnuszki może być stosowany bezpośrednio na skórę. Redukuje on  zmarszczki, ma właściwości przeciwtrądzikowe, ujędrnia skórę i sprawia, że staje się bardziej elastyczna. Obecne w czarnuszce antyoksydanty zapobiegają również starzeniu się skóry i regulują pracę gruczołów łojowych. W efekcie cera mniej się przetłuszcza.
  23. Czarnuszka sprawdzi się w przypadku łuszczycy, grzybicy czy innych podrażnień skórnych. Właściwości przeciwzapalne czarnuszki odkryte przez badania, które pokazały, że olej z czarnuszki jest równie skuteczny w leczeniu trądziku co amoksylina, czyli antybiotyk stosowany w leczeniu tej choroby. Nasiona czarnuszki polecane są także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry. Olej można także stosować zewnętrznie.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

100% CZARNUSZKA NASIONA CAŁE

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia