• KAMIEŃ I RDZA NATURALNY PŁYN

Pojemność: 500 ml

EKOLOGICZNY DOM

Wegańskie Tak
21.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Naturalny płyn do czyszczenia KAMIEŃ i RDZA 

Twarda woda to problem większości gospodarstw domowych w Polsce. Osadzający się kamień dostrzec można w czajnikach, ekspresach czy przedmiotach mających ciągły kontakt z wodą. Naturalny płyn KAMIEŃ i RDZA dzięki zastosowaniu połączenia kwasów cytrynowego i mlekowego doskonale radzi sobie z kamieniem, rdzą i osadem mydlanym. Zwalcza również zarazki, a przy tym jest delikatny dla czyszczonej powierzchni. Pozostawia ją czystą i błyszczącą.

Przeznaczony do stosowania na  powierzchnie chromowane, ceramiczne, akrylowe, plastikowe, ze stali nierdzewnej. Możne być stosowany również na metale kolorowe takie jak mosiądz, miedź, złoto i srebro.

Produkt nadaje się do przydomowych oczyszczalni ścieków. Zastosowane składniki są w całości i szybko biodegradowalne.

UWAGA: Preparatu nie należy stosować na powierzchniach wrażliwych na działanie kwasów, takich jak: marmur, lastryko, wapień, beton, piaskowiec, drewno.

ZERO tajemnic - poznaj nasz składniki

Woda - czysta woda, naturalny rozpuszczalnik pozostałych składników

Kwas cytrynowy - działa aktywnie usuwając kamień, osady mydlane i rdzę

Kwas mlekowy - działa bakterio i grzybobójczo, przedłuża trwałość produktu


Zapach: Bezzapachowy.

Opakowanie: Plastik z trzciny cukrowej.

Data ważności: 11.2025


MONOKE idziemy z duchem lasu.

Nazwa INCI
Aqua

Woda... czy jest tutaj o czym pisać?
Dobre pytanie. W końcu wodę każdy zna - mokra, pić ją można, można się nią umyć. W życiu się przydaje. Ba! Praktycznie każdy ma ją w kranie. I to wszystko się zgadza, poza małym szczegółem - ta mokra ciecz, którą na co dzień nazywamy wodą NIE jest wodą w sensie chemicznym. Niejasne? Czytaj zatem dalej :)

Czy monoke używa wody kranowej do produkcji?
Oj nie nie nie! Woda kranowa to roztwór wielu różnych związków (głównie soli) rozpuszczonych w wodzie. Rozpuszczone sole tworzą w nim jony. Są one przyczyną m. in. niesławnej twardości wody. Obecność tych jonów potrafi bardzo istotnie zaburzać działanie związków myjących i innych składników naszych receptur. Może doprowadzać nawet do wytrącania się osadów, ponieważ jony reagują ze składnikami produktu i tworzą nowe, nierozpuszczalne w wodzie związki.

Jakiej zatem wody używamy?
Pozbawionej tych zanieczyszczeń, czyli możliwie bliskiej czystej wodzie z chemicznego punktu widzenia. Taką wodę nazywamy wodą demineralizowaną.

Jak się ją produkuje?
Produkcja wody demineralizowanej polega na przepuszczaniu wody (najczęściej wodociągowej), przez kolumny jonowymienne. Kolumny takie zawierają złoża jonowymienne (tzw. jonity), które odbierają z wody rozpuszczone w niej jony. Dodatkowo stosuje się również metody zwane odwróconą osmozą.

Czy taka woda jest bezpieczna?
Jak najbardziej! Nie można jej jednak stosować jak wody pitnej. Picie wody demineralizowanej powoduje wypłukiwanie znacznych ilości minerałów z organizmu i potrafi doprowadzić do śmierci w związku z zaburzeniem równowagi elektrolitycznej.

Nazwa INCI
Citric Acid

Czym jest kwas cytrynowy?
Jest to słaby kwas organiczny, występujący powszechnie naturalnie zarówno w roślinach jak i zwierzętach. Na przykład sok z cytryny zawiera 5-8% kwasu cytrynowego. Stosowany jest przede wszystkim jako naturalny aromat i regulator kwasowości w produktach spożywczych, ale jest też szeroko stosowany w kosmetykach. Kwas cytrynowy jest też głównym związkiem w cyklu Krebsa. Jest to szereg reakcji biochemicznych w wielu organizmach, w tym u ludzi, prowadzący do wytwarzania prawie 2/3 całkowitej energii zużywanej przez ciało.

Jak się go wytwarza?
Produkowany jest głównie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych. Dominuje tu proces fermentacji wgłębnej przy użyciu szczepów pleśni (np. Aspergillus niger), drożdży z rodzaju Candida czy bakterii z rodzaju Arthrobacter na różnych źródłach węglowodanów, takich jak sacharoza, soki cukrownicze, mączki cukrowe, hydrolizaty skrobiowe, czy rzadziej melasa.

Czy jest bezpieczny?
Jest to substancja bezpieczna zarówno do zastosowań spożywczych jak i w kontakcie ze skórą. Przyjmuje się, że w stężeniach spotykanych w kosmetykach nie wywołuje podrażnień skóry, oczu, ani skórnych reakcji alergicznych.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?

Jest całkowicie biodegradowalny i bezpieczny dla środowiska. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) sklasyfikowała kwas cytrynowy jako „ogólnie uznawany za bezpieczny” (GRAS) ponieważ szybko rozkłada się w kontakcie z naturalnie występującymi w wodach powierzchniowych i glebie organizmami i nie kumuluje się. Na Hawajach w związku z tym jest to jedyny legalny środek do zwalczania inwazyjnych żab coqui. Zabójcze dla tych żab opryski kwasem cytrynowym pozostają praktycznie obojętne dla reszty roślin i zwierząt.

Nazwa INCI
Lactic Acid

Czym jest kwas mlekowy?
Jest to słaby kwas organiczny, należący do grupy tzw. alfa-hydroksykwasów. Występuje naturalnie w naszych organizmach - wytwarzają go mięśnie w procesach oddychania beztlenowego (np. podczas intensywnych ćwiczeń), ale również czerwone krwinki, które nie mając mitochondriów także oddychają beztlenowo. Również sporo bakterii zamieszkujących nasze usta i jelita produkuje kwas mlekowy. Wreszcie kwas mlekowy jest powszechnie spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir.

Skoro mlekowy, to czy nie jest wegański?
Carl Wilhelm, pierwszy naukowiec, który wyizolował kwas mlekowy, zrobił to korzystając z zepsutego mleka i stąd wzięła się jego nazwa. Jednak nie oznacza to, że kwas mlekowy ma zawsze pochodzenie odzwierzęce. W produktach monoke używamy jedynie kwasu w 100% wegańskiego.

Jak się go wytwarza?
Przemysłowo kwas mlekowy wytwarza się w procesach syntezy z surowców petrochemicznych lub metodami biotechnologicznymi (fermentacja). Fermentacja mikrobiologiczna jest dominującą metodą ze względu na zalety - tanie substraty odnawialne, niskie temperatury produkcji i niskie zużycie energii. Dodatkowo pozwala na produkcję wybranej jednej z dwóch form kwasu mlekowego, podczas gdy w syntezie powstaje zawsze ich mieszanina (racemat).

Czy jest bezpieczny?
Kwas mlekowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, ale także surowcem kosmetycznym. Zgodnie z opiniami wydanymi przez ekspertów CIR (Cosmetic Ingredient Review) nie powoduje on żadnych efektów ogólnoustrojowych. Możliwe są miejscowe podrażnienia, nasilające się ze wzrostem stężenia kwasu aplikowanego na skórę lub spadkiem pH. Podobnie jak inne alfa-hydroksykwasy po aplikacji na skórę nasila działanie promieniowania UV, dlatego konieczna jest wówczas jej ochrona filtrami.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Jest uznawany za substancję bezpieczną dla środowiska, która nie ma tendencji do bioakumulacji i jest łatwo biodegradowalna. 

Dlaczego monoke go używa?

Stosowany przez nas kwas mlekowy spełnia z jednej strony rolę konserwantu, chroniąc produkt przed zepsuciem, z drugiej działa aktywnie usuwając osady mydlane i kamień oraz działając bakerio- i grzybobójczo na czyszczonych powierzchniach. Dlatego właśnie znajduje swoje miejsce w składzie naturalnego płynu KAMIEŃ i RDZA monoke.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
  • Sklep zamknięty

PRZERWA TECHNICZNA