• MAJERANEK - ZIELE CIĘTE SUSZONE

Pojemność: 50g

HERBA MAJORANAE

WAGA
Wegańskie Tak
1.95
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Majeranek Ogrodowy - Ziele cięte suszone

Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści lebiodki majeranek – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. W Polsce majeranek dziko nie rośnie, jest natomiast często uprawiany na działkach, a także na dużą skalę na terenach rolniczych. 

Wyglądem przypomina oregano, jednak w smaku nie ma sobie równych. Charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, z którego jest powszechnie znany.

Jaka jest różnica między majerankiem a oregano? Majeranek i oregano należą do tego samego rodzaju roślin. Oba wydzielają dość silny zapach – zawierają wiele pachnących olejków lotnych. Oregano jest również znane jako dziki majeranek, ponieważ zioło nie jest uprawiane, ale rośnie dziko. Odróżnienie jest możliwe w okresie kwitnienia, ze względu na odmienny wygląd kwiatostanów.

Szczególnie cenne i bogate w wartościowe substancje są liście i kwiaty majeranku. Surowiec leczniczy zawiera w swoim składzie m.in.: witaminy A i C, cynk, mangan, karoten, rutynę, flawonoidy, katechiny, garbniki, fitoncydy, sole mineralne. Majeranek jest również źródłem wielu składników o działaniu antyoksydacyjnym, zawiera m.in. karwakrol i eugenol, kwas askorbionowy (wspomniana wcześniej witamina C) oraz kwas ursolowy. 

Dzisiaj majeranek wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa ze względu na charakterystyczny smak i zapach, ale stosuje się go także w medycynie naturalnej. Szczególnie cenne i bogate w wartościowe substancje są liście i kwiaty majeranku. 

😀Czy wiedziałeś że...

1. Majeranek znany jest również pod nazwami: majeran ogrodowy kiełbaśnik, ziele kiełbasiane, kołdunowe ziele, majoran, marjanek, lebiodka majeran, czy lebiodka majeranek.

2. Dawniej wierzono, że roślina ta chroni przed skorpionami, a także zmniejsza ból i przyspiesza gojenie się ran po ich ukąszeniach.

3. Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali go w przypadku zatruć, konwulsji i obrzęków.

4. W średniowieczu ziele majeranku wykorzystywane było do rzucania zaklęć miłosnych, a kobiety nosiły je przy sobie albo kładły przed snem pod poduszką, aby przyciągnąć mężczyznę.

5. Nazwa „majeranek” nawiązuje do arabskiego słowa „marjamie”, które oznacza „nieporównany”.


Sposób użycia: Jego charakterystyczny aromat wzbogaca wiele tradycyjnych polskich dań, takich jak żurek czy barszcz czerwony. Użycie tej przyprawy jest także znanym sposobem na zwiększenie strawności produktów wzdymających. Poprawia smak przyrządzanych potraw, zastępując w tej roli sól. Dodatkowo wydłuża ich świeżość. Można nim posypywać sałatki i gotowane ziemniaki lub dodać do twarożku.

napar z majeranku: 1-2 łyżeczki ziela zalać wrząćą wodą i odstawić na 5-10 minut

Przeciwwskazania: Majeranek jest stosunkowo bezpieczny w stosowaniu, jednak spożywanie go w nadmiernej ilości i przez dłuższy czas może być szkodliwe.

Szczególną ostrożność należy również zachować w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią. Stosowanie w umiarkowanych ilościach jest dopuszczalne i nie powinno powodować skutków ubocznych. 

Należy unikać podawania dużych ilości majeranku dzieciom do 5 roku życia. Ponadto maści majerankowej nie powinno się stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.   

Przy stosowaniu zewnętrznym należy unikać ekspozycji na promienie słoneczne, ponieważ mogą wystąpić podrażnienia. 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna - 271/2 kcal

Białko ogółem - 12.66/0.08 g

Tłuszcz - 7.04/0.04 g

Węglowodany - 60.56 g/0.36 (w tym cukry proste 4.09/0.02)

Błonnik- 40.3/0.2 g

Witamina C - 51.4/0.3 mg

Tiamina – 0.289/0.002 mg

Ryboflawina – 0.316/0.002 mg

Niacyna - 4.120/0.025 mg

Witamina B6 - 1.190/0.007 mg

Kwas foliowy -  274/2 µg

Witamina A – 8068/48 IU

Witamina E – 1.69/0.01 mg

Witamina K - 621.7/3.7 µg

Wapń – 1990/12 mg

Żelazo - 82.71/0.50 mg

Magnez - 346/2 mg

Fosfor - 306/2 mg

Potas - 1522/9 mg

Sód – 77/0 mg

Cynk- 3.60/0.02 mg

Kraj pochodzenia: Turcja

Data ważności: 30.03.2026

Majeranek, dobrze znany jako przyprawa w wielu kuchniach świata, oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości leczniczych.

Leczy katar i zatoki, wspomaga leczenie ran i trądziku, korzystnie wpływa na trawienie, a nawet ułatwia odchudzanie.

Roślina ta zawiera wiele cennych witamin i soli mineralnych oraz szereg substancji aktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Na co jest dobry majeranek? Czy ma działanie lecznicze? Jakie korzyści płyną z jego stosowania?

Majeranek - właściwości lecznicze:

  1. Majeranek jest skuteczny w zaburzeniach układu trawiennego. Działa rozkurczowo i wiatropędnie, łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. Ponadto stymuluje trawienie, dzięki czemu może być stosowany w niestrawności.
  2. Można stosować go wspomagająco w leczeniu zgagi. W badaniach udowodniono również skuteczność ekstraktów z majeranku w leczeniu wrzodów.
  3. Majeranek, dzięki właściwościom przyspieszającym metabolizm, zyskał na popularności wśród osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Poza tym zapobiega wzdęciom, dzięki czemu pozwala cieszyć się płaskim brzuchem.
  4. Stosowanie majeranku polecane jest także w schorzeniach wątroby, gdyż udowodniono jego działanie hepatoprotekcyjne. 
  5. Napary z majeranku poprawiają samopoczucie w przeziębieniu i działają przeciwwirusowo.
  6. Majeranek może być również stosowany na kaszel, przede wszystkim mokry, ponieważ rozrzedza zalegającą wydzielinę i działa wykrztuśnie.
  7. Majeranek to sprawdzony sposób na katar. Dawniej do udrożnienia zatkanego nosa stosowano maść majerankową przygotowywaną na bazie tłuszczu wołowego. Obecnie maść z majeranku można znaleźć w aptekach. Jest ona polecana do łagodzenia stanów zapalnych przewodów nosowych także u dzieci.
  8. Maść majerankową można przygotować też samodzielnie w domu. Wystarczy wymieszać suszony majeranek i maść ochronną z witaminą A (w proporcji 1:1). Po minimum 2 godzinach maścią można już posmarować płatki nosa. W przypadku kataru pomocne okażą się także inhalacje z majeranku.
  9. Badania wskazują również na właściwości przeciwgorączkowe
  10. Majeranek wydaje się mieć korzystny wpływ w przypadku chorób układu krążenia i zaburzeniach rytmu mięśnia sercowego. Majeranek suszony zapobiega utlenianiu tłuszczy w naczyniach krwionośnych, co z kolei działa ochronnie na cały układ krążenia. Wykazuje właściwości przeciwpłytkowe, czyli poprawia zdolność krwinek do krzepnięcia. Dodatkowo zapobiega sklejaniu się erytrocytów (czerwonych komórek krwi).
  11. W ziołolecznictwie majeranek mielony zalecany jest pomocniczo w terapii cukrzycy typu II. Wykazuje specyficzne właściwości hamujące enzymy odpowiedzialne za wydzielanie insuliny w organizmie człowieka. Oznacza to, że działa bardzo podobnie do popularnych leków przeciwcukrzycowych. Jest to istotna wiadomość zwłaszcza dla diabetyków, którzy codziennie muszą dbać o niski poziom glukozy we krwi. Majerankiem powinny zainteresować się także osoby cierpiące na insulinooporność.
  12. Majeranek suszony wykazuje silne działanie przeciwutleniające, czyli zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie. Blokuje enzymy odpowiedzialne za ich powstawanie. To z kolei zmniejsza ryzyko występowania różnego rodzaju chorób o charakterze zapalnym.
  13. Majeranek (olejek) hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, a także zapobiega ich potencjalnym przerzutom, zwłaszcza w przypadku raka piersi, jajnika i wątroby. Dodatkowo alkoholowy roztwór majeranku ma zdolność niszczenia już istniejących komórek rakowych. Hesperetyna i hydrochinon, czyli substancje obecne w ekstrakcie z majeranku wykazują silne działanie antyproliferacyjne.  Sprzyjają zatrzymaniu cyklu komórkowego komórek rakowych, a także hamują ich migrację i dalszą inwazję. Dzięki temu majeranek przeciwdziała wystąpieniu przerzutów w niektórych rodzajach nowotworu, a także wykazuje właściwości cytotoksyczne wobec komórek rakowych. W związku z tym można stwierdzić, że etanolowy ekstrakt z majeranku ma potencjał przeciwnowotworowy.
  14. Napar z majeranku to także sposób na mdłości w czasie ciąży. Można go pić profilaktycznie 2-3 razy dziennie, przygotowując go w proporcji: 1-2 łyżeczki suszonych ziół na szklankę wody.
  15. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym majeranek znalazł zastosowanie także w kosmetykach. Wspomaga leczenie trądziku i innych stanów zapalnych skóry. 
  16. Przyspiesza również ziarninowanie i bliznowacenie uszkodzonej skóry, dlatego stosowany zewnętrznie może wspomagać leczenie trudno gojących się ran. 
  17. Wykorzystuje się także zdolność majeranku do wzmocnienia cebulek włosów i przyspieszenia ich wzrostu.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

100% MAJERANEK - ZIELE SUSZONE

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia