• MIĘTA PIEPRZOWA - LIŚĆ CIĘTY

Pojemność: 50g

MENTHA PIPERITA

WAGA
Wegańskie Tak
3.25
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Mięta Pieprzowa - Liść Cięty Niemielony

Mięta to jedna z najstarszych roślin leczniczych, znana już w czasach starożytnych jako przyprawa, wszechlek i roślina wykorzystywana w celach rytualnych. Wzmianki o niej odnaleziono w papirusie Ebersa, który pochodzi z XVI w. p.n.e. Była również wspominana w Starym Testamencie, polecana przez Św. Hildegardę i stosowana przez ludowych lekarzy od wieków.

Mięta należy do rodziny roślin jasnotowatych. Jednak nazwa „mięta” może odnosić się do nawet ponad 40 gatunków tej rośliny. 

Zaliczamy ją do bylin. Dorasta do 1 m wysokości, a jej liście osiągają 5-7 cm długości. Jej cechą charakterystyczną jest orzeźwiający zapach. Co ciekawe, mięta pieprzowa to gatunek, który powstał w wyniku hybrydyzacji z połączenia mięty nadwodnej i mięty zielonej, celem pozyskania wydajnego olejku miętowego (eterycznego).

Surowcem leczniczym mięty pieprzowej, są jej liście, zrywane przed zakwitnięciem, suszone lub poddawane destylacji w celu uzyskania olejku miętowego.

Zawarte w niej olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy,  kwasy organiczne,  fitosterole,  witaminy i minerały: magnez, miedź, żelazo, cynk, potas, selen oraz mangan, tworzą magiczną mieszankę wielu korzyści zdrowotnych.

Mięta wykorzystywana jest w kuchni i ziołolecznictwie, bywa też rośliną ozdobną. Znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle perfumeryjnym, farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym.

😀Czy wiedziałeś że...

1. Nazwa mięta pochodzi z mitologii gr. od imienia nimfy Menthe, kochanki Hadesa. Zazdrosna żona Persefona tak prześladowała rywalkę, że Hades dla ochrony zamienił nimfę w roślinę.

2. W czasach rzymskich uznawano ja za roślinę sprzyjającą rozwojowi umysłu i poprawiającą zdolności poznawcze, dlatego wieńce z jej liści chętnie nosili filozofowie.

3. W Polsce miętę nazywano miętkiewką, miętwką, zielem św. Jana lub dobrym zielem i uznawano za symbol mądrości, gościnności i miłości, wykorzystując roślinę między innymi w obrzędach związanych z dniem św. Jana (noc świętojańska).

4. Mięta była też wykorzystywana w magii miłosnej. Dawniej wierzono, że listek rośliny schowany w pościeli zapewni wierność i szczerość w małżeńskim łożu. 

5. Jej ojczyzną są Chiny.

6. W starożytnym Egipcie używano miętę do balsamowania zwłok. Pachnące łodygi dodawano również do kąpieli.

7. Ładnie prezentuje się w doniczce lub w ogrodzie na rabacie, odstrasza komary.


Sposób użycia: 1 - 2 łyżeczki liści zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Do naparu można dodać imbir i kardamon, dobrze pasuje również trawa cytrynowa. Miętę warto komponować z innymi ziołami, a także z yerba mate i z herbatami liściastymi. Pić 1-2 razy dziennie. 

Mięta pieprzowa jako przyprawa ma wciąż niewielkie znaczenie w kuchni polskiej. Wykorzystuje się ją głównie jako farsz do pierogów i dodatek aromatyzujący do napojów. Woda z miętą (a czasem również z dodatkiem soku z cytryny) jest szczególnie ceniona w okresie upałów i podczas odchudzania.

Obecnie mięta należy do podstawowych przypraw kuchni brytyjskiej i francuskiej. Liście mięty to jeden ze składników angielskiego sosu do jagnięciny. Poza tym można dodawać je do mięs, ryb, serów, ryb i jogurtów. 

Doskonale komponuje się z deserami, zwłaszcza na bazie czekolady.

Przeciwwskazania: Napary z mięty uchodzą za bezpieczne, chociaż nie powinno się stosować ich w nadmiarze. Długotrwałe spożywanie (przez wiele tygodni) może powodować nieprzyjemne skutki uboczne. To m.in. reakcje alergiczne, zgaga i uderzenia gorącaNależy ostrożnie stosować przez kobiety w ciąży. Niekiedy mogą wystąpić reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Jeśli jednak chodzi o napar z mięty, to jest on dozwolony u dzieci (ale najlepiej od 2-4 roku życia) i może być dobrym środkiem na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzieci powinny wypijać nie więcej, niż szklankę dziennie.

Obniża ona stężenie glukozy we krwi, dlatego należy uważać na stosowanie mięty u cukrzyków. 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 70 kcal

Tłuszcze 0,9 g

Węglowodany 15 g

Białko 3,8 g

Sól 1 g

Kraj pochodzenia: Polska

Data ważności: 30. 05.2025

Mięta pieprzowa to jedno z najbardziej znanych ziół. 

Powszechnie pije się ją przy problemach ze strony układu pokarmowego.

Mięta na ból brzucha i niestrawność jest stosowana od dziesiątek lat. Jednak okazuje się, że właściwości mięty są o wiele bardziej liczne, a herbata z mięty to tylko jeden z wielu sposobów zastosowania tego ziela.

Mięta Pieprzowa - właściwości lecznicze:

  1. Mięta pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przez co ułatwia trawienie i jest zalecana przy niestrawności. 
  2. Wykazuje również działanie wiatropędne i reguluje perystaltykę jelit. Dodatkowo eliminuje wzdęcia.
  3. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i drogi żółciowe, eliminuje dyskomfort i ból. 
  4. Dodatkowo zwiększa łaknienie, dlatego sprawdzi się przy braku apetytu.
  5. Mięta sprawdzi się także w łagodzeniu nudności u kobiet w ciąży.
  6. Wiele badań wykazało, że mięta (pieprzowa oraz inne rodzaje) mają dzięki swojemu składowi działanie przeciwutleniające, które przekłada się na redukowanie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, miażdżycy, nowotworów.
  7. Mięta zawiera wiele substancji z rodzaju przeciwutleniaczy, które hamują aktywność wolnych rodników – związków powodujących uszkodzenia na poziomie komórkowym i prowadzących do rozwoju wielu nieprawidłowości zdrowotnych., a także do starzenia.
  8. Łagodzi stres, przynosi odprężenie, działa kojąco na nerwy, poprawia samopoczucie.   
  9. Hamuje rozwój bakterii (Escherichia coliStaphylococcus aureusPseudomonas aeruginosaBacillus subtilis oraz Enterococcus faecalis).
  10. Zdaniem niektórych specjalistów medycyny naturalnej liście mięty pieprzowej wykazują także aktywność wobec grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida oraz dermatofitów i grzybów pleśniowych.
  11. Współcześnie zaleca się jej stosowanie pomocniczo w kamicy żółciowej i żółtaczce oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.
  12. Mięta pieprzowa jest też stosowana w kosmetyce. Ze względu na dużą zwartość mentolu jest przede wszystkim używana jako składnik past i proszków do czyszczenia zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

100% MIĘTA PIEPRZOWA LIŚĆ CIĘTY

Opinie nie są zweryfikowane
  • Przepyszny smak i aromat mięty uwielbiam zaparzoną i wystudzoną pić w upalne dni są to cięte liście więc efekt wizualny naparu powala
    Kinga (2024-05-31)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia