• NATKA PIETRUSZKI EXTRA

Pojemność: 50g

PETROSELINUM CRISPUM

WAGA
Wegańskie Tak
2.60
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Natka Pietruszki Extra

Pietruszka znana jest od czasów starożytnych. Od tych też czasów ceniona jest jako roślina lecznicza, ale także niezbędny składnik sztuki kulinarnej. Jej zastosowanie jest tak szerokie, że można pokusić się o tezę, że pietruszka jest dobra na wszystko i do wszystkiego.

Pietruszka zwyczajna to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, wywodząca się z regionu Morza Śródziemnego, gdzie odkryli ją Egipcjanie. Z czasem o wyjątkowych właściwościach tego cennego warzywa i jego zielonych liści przekonali się także Grecy i Rzymianie. Nać pietruszki początkowo wykorzystywana była jako roślina ozdobna, jednak z biegiem czasu zyskała ona znaczenie także w medycynie naturalnej.

Każda część pietruszki zawiera substancje czynne o właściwościach leczniczych. Korzeń, łodyga i liście zawierają witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Aby dokładnie uporządkować fakty, zacznijmy od najważniejszego – mamy pietruszkę naciową i korzeniową. Różnica jest taka, że korzeniowa ma jadalny korzeń i liście, natomiast z pietruszki naciowej możemy jeść tylko liście, bo jej korzeń jest twardy i niejadalny.

Mimo że korzeń pietruszki ma tak wiele właściwości leczniczych, okazuje się, że natka ma ich jeszcze więcej.

😀Czy wiedziałeś że...

1. To właśnie liście pietruszki zawierają najwięcej Witaminy C spośród dostępnych nam owoców i warzyw? To nie czarne porzeczki, nie aronia ani nie cytrusy tylko liście pietruszki są skarbnicą tej witaminy. W 100 gramach natki ukrywa się aż 160 mg witaminy C. Przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę substancję wynosi 80 mg.

2. „Petra” z łaciny oznacza skałę.

3. W korzeniu pietruszki znaleźć możemy dwie substancie psychoaktywne: apiol i mirystycynę. W Rosji pietruszka jest wpisana na listę roślin zawierających substancje narkotyczne ze względu na zawartość mirystycyny. Mirystycyna ma działanie podobnE do zawartego w marihuanie THC😉


Sposób użycia: Pietruszka suszona  doskonale sprawdzi się jako przyprawa do zup, a także dodatek do sosów, dressingów sałatkowych, winegret. Nadaje potrawom subtelnego aromatu. Z powodzeniem nadaje się do sałatek i surówek, posypuje się nią kanapki, potrawy z jaj, zupy jarzynowe, ryby i gotowane ziemniaki. Natkę można dodać do majonezu i wielu klasycznych sosów.

Biorąc pod uwagę wszystkie działania lecznicze i zdrowotne pietruszki, warto przypomnieć sobie o niej, przyrządzając potrawy lub koktajle, do których dodawana jest coraz częściej.

Co istotne, natka nie traci walorów odżywczych podczas zamrażania czy suszenia. Można więc w ten sposób przechowywać jej zapasy. Nie należy tylko poddawać je wysokiej temperaturze, do potraw trzeba dodawać po ugotowaniu czy pieczeniu. 

Przeciwwskazania: Przeciwwskazaniem do zjadania dużej ilości naci pietruszki są choroby nerek, gdyż zawiera ona kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni w nerkach.

Natka pietruszki w ciąży jest jak najbardziej dozwolona. Dostarcza niezbędnego w tym czasie kwasu foliowego, a ze względu na swoje działanie diuretyczne, pomaga zmniejszyć obrzęki.

Natka pietruszki w ciąży jest jak najbardziej dozwolona. Dostarcza niezbędnego w tym czasie kwasu foliowego, a ze względu na swoje działanie diuretyczne, pomaga zmniejszyć obrzęki.

Wartości odżywcze w 100g:

wartość energetyczna: 205 kJ (49 kcal),

białko: 4,4 g,

węglowodany: 9,0 g,

tłuszcze: 0,4 g,

woda: 84,5 g.

Witamina A - 8425 IU - 10183 IU

Witamina E - 0,7 mg - 9,0 mg

Witamina K1 - 1640 µg - 1360 µg

Witamina C - 160 mg - 125 mg

Niacyna - 1,313 mg - 9,943 mg

Kwas foliowy - 152 µg - 180 µg

Wapń - 138 mg - 1140 mg

Żelazo - 6,2 mg - 22,0 mg

Magnez - 50 mg - 400 mg

Fosfor - 58 mg - 436 mg

Potas - 554 mg - 2683 mg

Cynk - 1,1 mg - 5,4 mg

Miedź - 0,1 mg - 0,8 mg

Kraj pochodzenia: Polska

Data ważności: 20.03.2025

Zielone liście pietruszki są niedoceniane. Używa się ich jako dodatku aromatyzującego pewne potrawy, do ozdobienia dań obiadowych i kanapek. Tymczasem powinny gościć na naszych stołach codziennie przez cały rok, a nie będziemy musieli korzystać z aptecznych leków. 

Natka pietruszki jest źródłem tylu wartościowych składników, że potrafi odpędzić wiele chorób i niedomagań. To prawda, nie wyleczy nas, nie zastąpi antybiotyku czy innego farmaceutyku, ale wzmocni organizm, a leczenie wspomoże. Jak więc dba o nasze organizmy?

Natka pietruszki - właściwości lecznicze:

  1. Liście pietruszki pomagają w leczeniu niedokrwistości powodowanej niedoborem żelaza. Ze względu na dużą zawartość Witaminy C, natka pietruszki może zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. A witamina C wzmacnia odporność organizmu, wraz kwasem foliowym i żelazem (obecnymi w naci) zapobiega anemii, działając krwiotwórczo. Chociaż nać pietruszka nie jest najpopularniejszym źródłem żelaza, to ze względu na dużą zawartość witaminy C ułatwia ona jego przyswajanie przez organizm.
  2. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, w szczególności witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
  3. Może również pomóc chronić oczy dzięki bogatej zawartości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny.
  4. Za sprawą zawartego w niej chlorofilu roślina ta pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także działa antyseptycznie.
  5. Roślina ta działa moczopędnie, jest w stanie skutecznie usuwać nadmiar wody z organizmu, a także oczyszczać go z toksyn. Z tego powodu spożywanie liści natki pietruszki zaleca się osobom, które borykają się z dolegliwościami dróg moczowych, m.in. z kamicą lub nawracającymi infekcjami pęcherza moczowego.
  6. Nać pietruszki zawiera dużą ilość magnezu, który wykazuje działanie rozkurczające i uśmierzające bóle miesiączkowe
  7. Natka pietruszki polecana jest kobietom w okresie ciąży i karmienia, które chcą wzmocnić organizm i łagodzić zmęczenie.
  8. Regularne spożywanie natki pietruszki zaleca się również osobom, które mają problemy jelitowe. Roślina ta poprawia trawienie pokarmów, zwalcza pasożyty jelitowe i pomaga w dolegliwościach wątrobowych. 
  9. Korzystnie wpływa na skórę i wzrok ze względu na dużą ilość prowitaminy A.
  10. Jest zalecana osobom zestresowanym i pijącym dużo kawy ze względu na źródło magnezu.
  11. Zwiększa odporność organizmu.
  12. Poza tym przyczynia się do utraty wagi. Należy więc zjadać jej jak najwięcej, bo przyspiesza metabolizm, a sama zawiera niewiele kalorii.
  13. Nać pietruszki nie pozostaje bez wpływu na naszą urodę. Wzmacnia włosy i paznokcie, utrzymuje skórę w dobrej kondycji.
  14. Działa antyoksydacyjnie - zwalcza wolne rodniki, czyli związki nasilające proces starzenia się i stany zapalne.
  15. Z pietruszki wytwarza się olej pietruszkowy, który wykorzystywany jest zarówno jako produkt spożywczy jak i kosmetyczny. Olej pietruszkowy działa regenerująco na skórę, pomaga usuwać rozstępy, przebarwienia i blizny.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

100% NATKA PIETRUSZKI SUSZONA EXTRA

Opinie nie są zweryfikowane
  • Niepowtarzalny i jedyny jaki udało mi się dostać prawdziwy aromat i zapach pietruszki zamknięty w szczelnym opakowaniu
    Kinga (2024-05-31)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia