• SIEMIĘ LNIANE BRĄZOWE ZIARNO CAŁE

Pojemność: 250g

LINUM USITATISSIMUM

WAGA
Wegańskie Tak
2.60
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Siemię Lniane Brązowe Nasiona całe 

Siemię lniane uprawiane jest od tysięcy lat. Jego liczne właściwości prozdrowotne wykorzystywali już starożytni Egipcjanie, Babilończycy i Chińczycy. 

Len jest rośliną włóknistą występującą na różnych kontynentach świata po postaciami niespełna 200 gatunków. Jego drobne nasiona są skarbnicą wartości odżywczych, które nie zawsze są dostarczane naszemu organizmowi w postaci standardowej diety. Przede wszystkim nasiona lnu są obfitym źródłem związków śluzowych i białkowych oraz kwasów organicznych. Siemię lniane zawiera także sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, białka i lignanów (więcej niż Nasiona Chia). Lignany z kolei mają dwojaki kierunek działania:  wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym oraz pomagają utrzymać równowagę gospodarki estrogenowej,

Wprowadzając do swojego jadłospisu siemię lniane dostarczysz sobie również wartościowego białka, błonnika pokarmowego, lignanów, witamin z grupy B: B1, B2, B6, kwasu foliowego, witaminy C oraz E i składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, potasu i żelaza,

Siemię lniane można spożywać w formie zmielonych lub całych ziarenek. Pamiętać jednak należy, aby mielić ziarna lnu pospolitego dopiero przed samą konsumpcją. Tłuszcze zawarte w nasionach lnu bardzo szybko się ulatniają, przez co tracą znaczną część swoich właściwości.

😀Czy wiedziałeś że...

1. Łacińska nazwa to Linum usitatissimum, co można przetłumaczyć jako “bardzo użyteczny”.

2. Len służy jako pożywienie od co najmniej 6000 lat. Siemię lniane spożywano w starożytnym Babilonie, Egipcie, znali je również Aztekowie.

3. Pierwsze ziarna w Polsce odnalezione zostały w toku prac archeologicznych w Biskupinie oraz w trakcie wykopalisk w Borach Tucholskich.

4. Lecznicze właściwości lnu podkreślał Mahatma Gandhi, który zauważył:  „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”.

5. Stosowane jest też przez lektorów, śpiewaków.

6. Z lnu można utkać płótno — jego włókna są od dwóch do trzech razy mocniejsze niż bawełna.

7. W Azji od tysięcy lat odgrywał on rolę w  medycynie ajurwedyjskiej.


Sposób użycia: Siemię lniane spożywa się w ilości od 1 do 2-3 łyżek dziennie. Większa ilość zalecana jest w przypadku zaparć. Nie warto jednak przekraczać ilości 4-5 łyżek (28-35) nasion dziennie. Z analizy przeprowadzonych do tej pory badań naukowych wynika, że pozytywne działanie nasion siemienia lnianego na organizm człowieka zaobserwowano spożywając je już nawet w ilości 1 łyżki (7 g) dziennie.

Całe lub zmielone nasiona lnu zalej szklanką wody (1 łyżka nasion na 0,5 szklanki wody). Całość gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, regularnie mieszając, aż do uzyskania żelowej konsystencji. Zamiast gotowania możesz również po prostu zalać siemię lniane ciepłą wodą i pozostawić na około godzinę. Jeśli masz ochotę, powstały kisiel wzbogać do smaku miodem, sokami owocowymi czy konfiturą.

Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia w celu leczenia zaparć powinni stosować 3 razy dziennie 5 gramów nasion w całości lub mielonych wymieszanych z wodą, które dodatkowo po połknięciu należy popić szklanką wody. Wypróżnienie następuje po około 24 godzinach. U młodszych dzieci, w wieku od 6 do 12 lat zaleca się połowę dawki. Jako środek przeczyszczający z reguły jest stosowane 2-3 dni.

Siemię lniane brązowe to idealny dodatek do musli, jogurtu, szejków, wypieków, sałatek czy nawet zup. Połączone z sezamem, płatkami orkiszowymi, płatkami jaglanymi i miodem stworzą pyszną i zdrową granolę.

Siemię lniane (najlepiej zmielone przed spożyciem) może z powodzeniem zastępować jajka w takich produktach, jak muffiny i ciasta. Można je także wykorzystać w charakterze dodatku do domowych musli oraz wypieku domowego chleba. Koktajle owocowe lub warzywne z dodatkiem siemienia lnianego mają kremową konsystencję i są bardziej sycące.

Podobnie jak w przypadku innych produktów bogatych w błonnik, np. nasion konopii czy chia, spożywając siemię lniane pamiętaj, aby pić dużo wody.

Istotna uwaga: najlepiej kupować całe ziarna lnu i przed podaniem zmielić ich niewielką porcję. Zmielone ziarna zakupione w sklepie, poddane działaniu światła, powietrza i wysokiej temperatury podlegają niekorzystnemu utlenianiu.

Przeciwwskazania: Przeciwwskazaniem do stosowania jest niedrożność jelit, ostry ból brzucha nieznanego pochodzenia oraz uczulenie na len.

Siemię lniane zawiera dość dużą ilość błonnika, dlatego powinno być wprowadzane do diety stopniowo. Należy pamiętać, że przy stosowaniu siemienia, wchłanianie leków może być opóźnione, jeśli stosuje się je wraz z surowcem.

Czy spożywanie siemienia lnianego w czasie ciąży jest bezpieczne?  Na to pytanie istnieją sprzeczne odpowiedzi. Więc jeśli nie masz pewności, najlepiej skonsultuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem w celu uzyskania porady, lub alternatywnych opcji.

Wartości odżywcze w 100g (% zalecanego dziennego spożycia): 

Wartość energetyczna             534 kcal

Tłuszcz                                      42,2 g

Węglowodany                           28,9 g

Białko                                       18,3 g

Błonnik                                      27,3 g

Cukry                                        1,55 g

Wapń                                     255 mg (32%)

Żelazo                                    5, 73 mg (41%)

Magnez                                 392 mg (105%)

Potas                                     813 mg (41%)

Cynk                                      4,34 mg (43%)

Witamina B1                             1,64 mg (149%)

Witamina B6                        0, 47 mg (34%)

Witamina K                           4, 3  µg (86%)

Kraj pochodzenia: Polska

Data ważności: 30.03.2025

Terapeutyczne właściwości lnu były znane od wieków. Pierwszoplanowym obszarem, na który pozytywnie wpływa ta roślina jest funkcjonowanie układu trawiennego.

Siemię lniane stosuje się jako środek osłonowy dla przewodu pokarmowego i jelit oraz jako delikatny czynnik przeczyszczający. 

Siemię lniane nazywane jest polskim superfooods, posiada bowiem liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywane jest w kuchni, jako dodatek do dań, do przygotowania tzw. kisielu z siemienia lub w formie oleju lnianego, w lecznictwie oraz w kosmetyce. Kiedy stosować siemię lniane?

Siemię Lniane - właściwości lecznicze:

  1. Nasiona posiadają od 20-40 procent błonnika rozpuszczalnego, jak też 60-80 procent błonnika nierozpuszczalnego. Ten pierwszy rodzaj posiada właściwości żelujące i przyczynia się do wiązania treści przewodu pokarmowego; opóźnia również opróżnianie żołądka, dzięki temu dłużej odczuwana jest sytość po zjedzeniu posiłku.
  2. Z kolei błonnik nierozpuszczalny wywołuje zwiększenie objętości mas kałowych przez wiązanie wody, dlatego ruchy perystaltyczne jelit są mocniejsze, a wypróżniania są systematyczniejsze. Oprócz tego konsystencja kisielu, którą przybierają ziarenka lnu po zalaniu wodą, osłania przewód pokarmowy i wpływa na łagodzenie dolegliwości bólowych z jego strony.
  3. Siemię lniane wykorzystuje się w chorobie wrzodowej. Śluzy znajdujące się w nasionach lnu powlekają błonę śluzową żołądka, a także przełyku oraz w części dwunastnicy. Śluzy te chronią błonę śluzową żołądka przed niekorzystnym działaniem kwasu solnego i zmniejszają odczyn zapalny. Siemię lniane przyczynia się do regulowania pH w przewodzie pokarmowym.
  4. Jak pokazują badania – siemię lniane posiada również właściwości obniżające poziom cholesterolu. Co więcej - przyjmowanie 30 g zmielonego siemienia przyczynia się do obniżenia wskaźnika BMI, ciśnienia krwi oraz polepszenia profilu lipidowego.
  5. Siemię lniane może wykazywać działanie chroniące organizm przed rakiem piersi, endometrium, rakiem jajników, prostaty oraz jelita grubego. Składnikami, które odpowiadają za właściwości antynowotworowe, są: kwas tłuszczowy ALA oraz lignany. 
  6. Siemię lniane jest najbogatszym - pochodzenia roślinnego - źródłem kwasu alfa linolenowego. Jest to jeden z najważniejszych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Określany jest jako tzw. niezbędny kwas tłuszczowy, co oznacza, że jego obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Organizm człowieka nie ma możliwości syntezy tego kwasu, zatem konieczne jest dostarczenia kwasu alfa-linolowego wraz z dietą.
  7. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, siemię jest też czynnikiem usprawniającym pracę serca, mózgu i poprawiającym pamięć.
  8. Len pod różnymi postaciami jest dobrym przyjacielem dojrzałej kobiety. Wspomniane lignany, których ziarna lnu mają więcej nawet niż nasiona chia czy sezam, pomagają kontrolować estrogeny i są szczególnie potrzebne paniom przechodzącym menopauzę.
  9. Dzięki zawartości śluzów, siemię pokrywa gardło, krtań i struny głosowe ochronną warstwą oraz poprawia wilgotność śluzówki, dlatego zmniejsza dolegliwości wywołane suchym kaszlem.
  10. Nasiona lnu wykazują pozytywne działanie na paznokcie - likwidują problemy związane z ich rozdwajaniem. Len wzbogaca również skórę  o składniki odżywcze.
  11. Nasiona lnu sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu mieszków włosowych, silnie je odżywiając. Pobudzają wzrost włosów i są sprzymierzeńcem wszystkich kobiet, które marzą o długich i zdrowo wyglądających pasmach. Są idealne dla osób zmagających się z problemem osłabionych i nadmiernie wypadających włosów oraz wrażliwej skóry głowy.
  12. Siemię lniane ogranicza procesy starzenia się skóry, regenerując ją, dostarczając witamin i redukując zmęczenie. W pielęgnacji całego ciała doskonale nawilża i uelastycznia skórę, zapobiegając utracie wody z naskórka. 

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

100% NASIONA LNU

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia