• TOALETA NATURALNY ŻEL

Pojemność: 500 ml

EKOLOGICZNY DOM

Wegańskie Tak
19.00 -35% 12.35
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Naturalny żel do czyszczenia TOALET 

...skutecznie czyści zabrudzenia i kamień. Dodatkowo dzięki zastosowaniu olejku z drzewa herbacianego i kwasu mlekowego działa bakteriobójczo i grzybobójczo na czyszczoną powierzchnię, zostawiając przy tym przyjemny zapach. Efekt końcowy - toaleta oczyszczona, zdezynfekowana i błyszcząca, a to wszystko bez żadnej szkodliwej chemii.

Produkt nadaje się do przydomowych oczyszczalni ścieków. Zastosowane składniki są w całości i szybko biodegradowalne.

ZERO tajemnic - poznaj składniki

Woda - czysta woda, naturalny rozpuszczalnik pozostałych składników

SCS - substancja myjąca pochodzenia roślinnego na trudne zabrudzenia

Kokoamfooctan -  łagodna substancja myjąca pochodzenia roślinnego

Chlorek sodu - główny składnik soli używanej w kuchni

Kwas mlekowy - działa bakterio i grzybobójczo, przedłuża trwałość produktu

Kwas cytrynowy - działa aktywnie usuwając kamień i osady mydlane

Fenoksyetanol - naturalnie zabezpiecza produkt przed zepsuciem

Etyloheksylogliceryna - przedłuża trwałość produktu

Olejki eteryczne - nadają przyjemnie naturalny zapach i działają bakteriobójczo ( Olejek eteryczny melaleuka i olejek eteryczny cytrynowy).


Zapach: Cytrynowo - kwiatowy.

Opakowanie: Plastik z trzciny cukrowej.

Data ważności: 11.2025


MONOKE idziemy z duchem lasu.

Nazwa INCI
Aqua

Woda... czy jest tutaj o czym pisać?
Dobre pytanie. W końcu wodę każdy zna - mokra, pić ją można, można się nią umyć. W życiu się przydaje. Ba! Praktycznie każdy ma ją w kranie. I to wszystko się zgadza, poza małym szczegółem - ta mokra ciecz, którą na co dzień nazywamy wodą NIE jest wodą w sensie chemicznym. Niejasne? Czytaj zatem dalej :)

Czy monoke używa wody kranowej do produkcji?
Oj nie nie nie! Woda kranowa to roztwór wielu różnych związków (głównie soli) rozpuszczonych w wodzie. Rozpuszczone sole tworzą w nim jony. Są one przyczyną m. in. niesławnej twardości wody. Obecność tych jonów potrafi bardzo istotnie zaburzać działanie związków myjących i innych składników naszych receptur. Może doprowadzać nawet do wytrącania się osadów, ponieważ jony reagują ze składnikami produktu i tworzą nowe, nierozpuszczalne w wodzie związki.

Jakiej zatem wody używamy?
Pozbawionej tych zanieczyszczeń, czyli możliwie bliskiej czystej wodzie z chemicznego punktu widzenia. Taką wodę nazywamy wodą demineralizowaną.

Jak się ją produkuje?
Produkcja wody demineralizowanej polega na przepuszczaniu wody (najczęściej wodociągowej), przez kolumny jonowymienne. Kolumny takie zawierają złoża jonowymienne (tzw. jonity), które odbierają z wody rozpuszczone w niej jony. Dodatkowo stosuje się również metody zwane odwróconą osmozą.

Czy taka woda jest bezpieczna?
Jak najbardziej! Nie można jej jednak stosować jak wody pitnej. Picie wody demineralizowanej powoduje wypłukiwanie znacznych ilości minerałów z organizmu i potrafi doprowadzić do śmierci w związku z zaburzeniem równowagi elektrolitycznej.

Nazwa INCI
Sodium Coco-Sulfate

Czym jest SCS?
Jest to anionowy związek powierzchniowo czynny pozyskiwany z naturalnych surowców roślinnych. Podobnie jak inne anionowe surfaktanty bardzo dobrze odtłuszcza i usuwa brud. Z chemicznego punktu widzenia nie jest to jeden związek, tylko mieszanina soli sodowych o różnej długości łańcucha węglowego (C12-C18).

Jak się go wytwarza?
Surowcem do syntezy jest olej roślinny (kokosowy lub palmowy). Z oleju roślinnego otrzymuje się mieszaninę alkoholi tłuszczowych, a następnie przeprowadza ich reakcję z trójtlenkiem siarki. Otrzymany w tym etapie półprodukt zobojętnia się następnie wodorotlenkiem sodu (tym samym, który używamy do produkcji mydeł) otrzymując roztwór SCS-u. Może on być być poddawany suszeniu do postaci proszku, bądź igiełek, jeżeli taka jest jego handlowa postać.

Czy jest bezpieczny?
Environmental Working Group ocenia ten składnik na 1-2 (w zależności od użycia), a więc jest to substancja uważana za bezpieczną. W związku z mocnymi właściwościami myjącymi, podobnie jak wiele innych związków z grupy anionowych surfaktantów, może powodować podrażnienia skóry i jej przesuszanie. To działanie na szczęście łatwo jest złagodzić dodatkiem niejonowych związków powierzchniowo czynnych i substancji nawilżających, jak gliceryna i glikol roślinny. Mgiełka, bądź pył SCS-u może podrażniać drogi oddechowe i oczy. Z tego powodu nigdy nie spotkacie tego składnika w rozpylanych produktach monoke.

Dlaczego monoke go używa?

SCS jest doskonałym składnikiem myjącym. Świetnie radzi sobie z tłuszczem co jest niezwykle istotne w naszej recepturze płynu do NACZYŃ monoke. Nie obawiajcie się jego drażniącego działania na skórę - w składzie stosujemy wiele innych substancji, które skutecznie łagodzą działanie SCS-u. Wyciągamy z tego składnika jedynie jego zalety w służbie czystego domu. Ale dość gadania - najlepiej będzie, jak sami sprawdzicie, czy to nie jedynie przechwałki używając naszego płynu :)

Nazwa INCI
Sodium Cocoamphoacetate

Czym jest kokoamfooctan sodu?
Nie dajcie się zmylić jego kontrowersyjnie brzmiącej nazwie - kokoamfooctan sodu nie ma nic wspólnego z rynkiem nielegalnych substancji ;) Jest amfoterycznym związkiem powierzchniowo czynnym otrzymywanym m. in. z kokosa. Stąd pierwszy człon nazwy. Co ważne, jest bardzo łagodny i przyjazny skórze.

Jak się go wytwarza?
Wytwarzanie przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap, w którym surowiec pochodzi z oleju kokosowego i/lub palmowego, prowadzi do syntezy imidazaoliny. Drugim etapem jest jej reakcja z kwasem monochlorooctowym, która prowadzi do uzyskania finalnego produktu.

Czy jest bezpieczny?
Tak, to zdecydowanie bezpieczna substancja do zastosowań w kosmetykach i środkach czystości. Badania kliniczne z udziałem ochotników wykazały brak działania drażniącego i uczulającego w testach skórnych oraz brak podrażnień oka dla niewysokich stężeń - takich jakie stosujemy m. in. w naturalnym płynie KUCHNIA monoke.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Nie, kokoamfooctan sodu jest bezpieczną substancją dla środowiska. Literatura naukowa wskazuje nam amfooctany i amfopropioniany jako przyjazne środowisku alternatywy dla innych, bardziej popularnych i przy tym eko-toksycznych amfoterycznych związków powierzchniowo czynnych (jak np. betaina kokamidopropylowa).

Dlaczego monoke go używa?

Znajdziecie go w większości naszych receptur. Oczywiście nie bez powodu. Amfoteryczne związki powierzchniowo czynne ze względu na specyficzną budowę cząsteczek (posiadają zarówno ładunek dodatni, jak i ujemny) mają wiele pożądanych w recepturach właściwości. Łagodzą drażniące działanie anionowych środków powierzchniowo czynnych, wykazują dużą odporność na pH co czyni je mocno uniwersalnymi, zmieniają właściwości w zależności od pH, mają właściwości antystatyczne, biorą udział w żelowaniu no i dobrze usuwają tłuszcz. Jednocześnie jest to niezbyt liczna grupa związków. Wiele firm wybiera tanie, ale i niezdrowe związki z tej grupy (np. wspomnianą już betainę kokamidopropylową). W monoke naszym faworytem jest kokoamfooctan sodu - zdrowy i bezpieczny dla środowiska, pieniący się przodownik detergentowej pracy :)

Nazwa INCI
Sodium Chloride

Czym jest chlorek sodu?
To główny składnik soli spożywczej, którą używamy codziennie w kuchni. Stanowi od 97 do 99% soli kuchennej.

Jak się go pozyskuje?
Jest to substancja naturalna. Występuje w przyrodzie przede wszystkim w wodzie morskiej oraz w soli kamiennej, czyli minerale zwanym halitem. Na skalę przemysłową pozyskuje się go głównie metodami kopalnymi, ale również poprzez odparowanie wody morskiej.

Czy jest bezpieczny?
Nadmiar chlorku sodu w diecie jest szkodliwy, natomiast jego obecność w środkach czystości jest całkowicie neutralna dla naszego zdrowia.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Duże ilości chlorku sodu uwalniane do środowiska mogą stanowić zagrożenie dla ekosystemów wodnych oraz lądowych. Jeden z istotnych problemów to używanie tej soli do posypywania zamarzających zimą dróg. Może to prowadzić do obumierania roślinności w ich sąsiedztwie oraz zagrażać życiu w jeziorach i rzekach. Ilość chlorku sodu w naszych produktach jest jednak na tyle mała, że trafiając do kanalizacji ulega rozcieńczeniu do pomijalnie małych stężeń. Nie stanowi wówczas zagrożenia dla środowiska.

Dlaczego monoke go używa?

Dodatek chlorku sodu w połączeniu z innymi odpowiednimi składnikami pozwala nam uzyskać oczekiwaną konsystencję produktów (żel). Dzięki temu możemy zrezygnować z dodawania specjalnych zagęstników produkowanych poza Europą. Jest to korzystne z ekologicznego punktu widzenia - zaopatrujemy się blisko, w sól produkowaną w Europie.

Nazwa INCI
Lactic Acid

Czym jest kwas mlekowy?
Jest to słaby kwas organiczny, należący do grupy tzw. alfa-hydroksykwasów. Występuje naturalnie w naszych organizmach - wytwarzają go mięśnie w procesach oddychania beztlenowego (np. podczas intensywnych ćwiczeń), ale również czerwone krwinki, które nie mając mitochondriów także oddychają beztlenowo. Również sporo bakterii zamieszkujących nasze usta i jelita produkuje kwas mlekowy. Wreszcie kwas mlekowy jest powszechnie spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir.

Skoro mlekowy, to czy nie jest wegański?
Carl Wilhelm, pierwszy naukowiec, który wyizolował kwas mlekowy, zrobił to korzystając z zepsutego mleka i stąd wzięła się jego nazwa. Jednak nie oznacza to, że kwas mlekowy ma zawsze pochodzenie odzwierzęce. W produktach monoke używamy jedynie kwasu w 100% wegańskiego.

Jak się go wytwarza?
Przemysłowo kwas mlekowy wytwarza się w procesach syntezy z surowców petrochemicznych lub metodami biotechnologicznymi (fermentacja). Fermentacja mikrobiologiczna jest dominującą metodą ze względu na zalety - tanie substraty odnawialne, niskie temperatury produkcji i niskie zużycie energii. Dodatkowo pozwala na produkcję wybranej jednej z dwóch form kwasu mlekowego, podczas gdy w syntezie powstaje zawsze ich mieszanina (racemat).

Czy jest bezpieczny?
Kwas mlekowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, ale także surowcem kosmetycznym. Zgodnie z opiniami wydanymi przez ekspertów CIR (Cosmetic Ingredient Review) nie powoduje on żadnych efektów ogólnoustrojowych. Możliwe są miejscowe podrażnienia, nasilające się ze wzrostem stężenia kwasu aplikowanego na skórę lub spadkiem pH. Podobnie jak inne alfa-hydroksykwasy po aplikacji na skórę nasila działanie promieniowania UV, dlatego konieczna jest wówczas jej ochrona filtrami.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Jest uznawany za substancję bezpieczną dla środowiska, która nie ma tendencji do bioakumulacji i jest łatwo biodegradowalna. 

Dlaczego monoke go używa?

Stosowany przez nas kwas mlekowy spełnia z jednej strony rolę konserwantu, chroniąc produkt przed zepsuciem, z drugiej działa aktywnie usuwając osady mydlane i kamień oraz działając bakerio- i grzybobójczo na czyszczonych powierzchniach. 

Nazwa INCI
Citric Acid

Czym jest kwas cytrynowy?
Jest to słaby kwas organiczny, występujący powszechnie naturalnie zarówno w roślinach jak i zwierzętach. Na przykład sok z cytryny zawiera 5-8% kwasu cytrynowego. Stosowany jest przede wszystkim jako naturalny aromat i regulator kwasowości w produktach spożywczych, ale jest też szeroko stosowany w kosmetykach. Kwas cytrynowy jest też głównym związkiem w cyklu Krebsa. Jest to szereg reakcji biochemicznych w wielu organizmach, w tym u ludzi, prowadzący do wytwarzania prawie 2/3 całkowitej energii zużywanej przez ciało.

Jak się go wytwarza?
Produkowany jest głównie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych. Dominuje tu proces fermentacji wgłębnej przy użyciu szczepów pleśni (np. Aspergillus niger), drożdży z rodzaju Candida czy bakterii z rodzaju Arthrobacter na różnych źródłach węglowodanów, takich jak sacharoza, soki cukrownicze, mączki cukrowe, hydrolizaty skrobiowe, czy rzadziej melasa.

Czy jest bezpieczny?
Jest to substancja bezpieczna zarówno do zastosowań spożywczych jak i w kontakcie ze skórą. Przyjmuje się, że w stężeniach spotykanych w kosmetykach nie wywołuje podrażnień skóry, oczu, ani skórnych reakcji alergicznych.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?

Jest całkowicie biodegradowalny i bezpieczny dla środowiska. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) sklasyfikowała kwas cytrynowy jako „ogólnie uznawany za bezpieczny” (GRAS) ponieważ szybko rozkłada się w kontakcie z naturalnie występującymi w wodach powierzchniowych i glebie organizmami i nie kumuluje się. Na Hawajach w związku z tym jest to jedyny legalny środek do zwalczania inwazyjnych żab coqui. Zabójcze dla tych żab opryski kwasem cytrynowym pozostają praktycznie obojętne dla reszty roślin i zwierząt.

Nazwa INCI
Phenoxyethanol

Czym jest fenoksyetanol?
Jest to konserwant, zabezpieczający produkt przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów. Naturalnie występuje m. in. w zielonej herbacie oraz cykorii. Ma postać bezbarwnej higroskopijnej cieczy, o dużej lepkości. 

Jak się go wytwarza?
W zastosowaniach przemysłowych wykorzystuje się syntetyczny fenoksyetanol - czyli identyczny z naturalnym, ale wytworzony sztucznie. Zwykle jest wytwarzany w reakcji fenolu z tlenkiem etylenu w środowisku alkalicznym.

Czy jest bezpieczny?
W związku z wywoływaniem podrażnień skóry oraz możliwymi reakcjami alergicznymi przepisy europejskie dopuszczają go do stosowania w produktach kosmetycznych w ograniczonym stężeniu - poniżej 1%. Przy tak niewielkich stężeniach uważa się go za bezpieczny składnik dla osób które nie są na niego uczulone. Zaleca się jednocześnie unikania kontaktu z fenoksyetanolem kobietom w ciąży i karmiącym, a także nie powinno się go stosować u dzieci poniżej 3-go roku życia.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Jest bezpieczny dla środowiska. Zgodnie z danymi zebranymi przez Environmental Working Group nie jest eko-toksyczny oraz nie wykazuje tendencji do bioakumulacji.

Dlaczego monoke go używa?

Używamy fenoksyetanolu, ponieważ jest to przyjazny środowisku i skuteczny konserwant. Jest świetną alternatywą dla toksycznych konserwantów, takich jak metyloizotiazolinon, wciąż stosowanych na szeroką skalę przez wiele firm. Używając go stosujemy możliwie niskie, wystarczające dla zabezpieczenia naszych produktów stężenia, znacznie poniżej wspomnianego wcześniej dopuszczalnego stężenia do 1%.

Nazwa INCI
Ethylhexylglycerin

Czym jest etyloheksylogliceryna?
To substancja wielofunkcyjna. Posiada właściwości nawilżające i odżywiające skórę, ale co dla nas najważniejsze, wspomaga działanie konserwantów. Jej działanie opiera się na zmniejszaniu napięcia powierzchniowego ścian komórkowych mikroorganizmów. W konsekwencji znacznie łatwiej konserwanty przenikają do ich wnętrza i działają skuteczniej przy niższych stężeniach.

Jak się ją wytwarza?
Jest to substancja syntetyczna. Bywa wytwarzana z surowców pochodzenia zwierzęcego. Możecie jednak być spokojni - wykorzystywana przez monoke etyloheksylogliceryna jest w 100% wegańska, wytwarzana na bazie surowców ropopochodnych.

Czy jest bezpieczna?
Environmental Working Group ocenia ten składnik na 
2, a więc jako substancję niskiego ryzyka. Z jego doskonałymi właściwościami .

Dlaczego monoke ją używa?

Używamy ją przede wszystkim jako składnik układu konserwującego część z naszych produktów. Aby uzyskać pożądane działanie starczy bardzo niewielka ilość. Jednocześnie jej stosowanie pozwala nam zmniejszyć ilość dodawanego konserwantu, przez co nasze produkty są jeszcze bezpieczniejsze dla Was i środowiska.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia