• TRIPHALA

Pojemność: 100g

TRIPHALA CHURNA

WAGA
Wegańskie Tak
10.40
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Triphala - Mieszanka ajurvedyjska

Triphala jest jedną z najdłużej znanych mieszanek ziołowych o cudownych właściwościach leczniczych. Wykorzystywana od setek lat przez mieszkańców Indii jako remedium na cały szereg dolegliwości, od problemów żołądkowych, po choroby jamy ustnej. Obecnie świadomość na temat cennego działania triphali rozpowszechniła się na tyle, że stosuje się ją niemal na całym świecie.

Triphala lub triphala churna to tradycyjna, ziołowa mieszanka, składająca się z trzech sproszkowanych owoców. Amla, Haritaki i Bibhitaki to trzy owoce, z których składa się Triphala. Wysuszone i sproszkowane, łączone są w trzech równych częściach.

Amla

Amla, czyli agrest indyjski, jest owocem o szerokim działaniu leczniczym. Owoce amli zawierają witaminy, aminokwasy i minerały (m.in. żelazo, wapń i fosfor). Co ciekawe, charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, dzięki czemu znajdują zastosowanie przy ogólnej poprawie odporności. Znajdziemy w nich również całą masę cennych roślinnych związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, takich jak fenole, taniny, kwas filembelowy, rutyna czy kurkuminoidy.

Haritaki

Haritaki, czyli owoc migdałecznika, jest szeroko stosowaną rośliną o charakterze przeciwzapalnym i uspokajającym. Wysoko cenione jest w Ajurwedzie, gdzie często nazywane jest „królem leków”. Te małe, zielone owoce zawierają w sobie fitochemikalia, jak terpeny, polifenole, antocyjany i flawonoidy – wszystkie o imponujących właściwościach zdrowotnych.

Bibhitaki

Bibhitaki to drzewo, które powszechnie porasta tereny południowej Azji. Jego owoce, za sprawą silnych właściwości oczyszczających, skutecznie wspierają proces detoksykacji, regeneracji i odnowy ciała. W  składzie znajdziemy taniny, kwas elagowy, kwas galusowy, lignany, flawony, jak i wiele innych roślinnych związków o równie imponującym działaniu prozdrowotnym.

Za sprawą takiej kompozycji, triphala postrzegana jest jako środek regulujący trzy dosze, oraz ma na celu przywrócenie równowagi tridosha. W medycynie ajurwedyjskiej koncepcja tridosha jest fundamentalnym elementem diagnozy i leczenia. Tridosha odnosi się do trzech podstawowych bioenergetycznych sił lub dosz, które stanowią strukturę i funkcjonowanie ciała. Dosze to Vata, Pitta i Kapha, które reprezentują różne elementy i funkcje w organizmie.

  • Vata: jest to dosza, która jest złożona z przestrzeni i powietrza. Vata odpowiada za ruch, oddychanie, komunikację nerwową, wydzielanie i inne funkcje związane z ruchem. Gdy Vata jest niezrównoważona, może prowadzić do problemów takich jak suchość skóry, bezsenność, lęki i niestrawność.
  • Pitta: składa się z ognia i wody. Odpowiada za procesy trawienia, metabolizm, termoregulację, inteligencję i witalność. Nierównowaga Pitta może manifestować się jako nadmiar ciepła w organizmie, zwiększona kwasowość żołądka, zaparcia i nadmierna krytyczność.
  • Kapha: to ziemia i woda. Jest odpowiedzialna za strukturalne aspekty ciała, nawilżenie, stabilność, odporność i wytrzymałość. Kiedy Kapha jest niezrównoważona, może prowadzić do nadmiernego gromadzenia się wody w organizmie, nadmiernego przyrostu masy ciała, letargu i uczucia ciężkości.

Bardzo poleca się tę mieszankę wszystkim osobom, które chcą poprawić swoją odporność albo kondycję.

😀Czy wiedziałeś że...

1. Pierwsze odniesienia do zdrowotnego zastosowania tej mieszanki sięgają 1500 lat p.n.e. – już wtedy opisywano jej drogocenne aspekty w starożytnych tekstach sanskryckich dotyczących medycyny i chirurgii.

2. Jej nazwa to połączenie trzech sanskryckich słów: „tri” czyli trzy, „phala” czyli owoc, i „churna” czyli proszek. 

3. W Indiach mówi się, że brak matki nie musi być straszny, dopóki ma się triphalę. Hindusi uważają bowiem, że dba o narządy wewnętrzne tak, jak matka dba o swoje dzieci.

4. Triphala zawiera 5 z 6 smaków rozróżnianych w medycynie ajurwedyjskiej – słodki, kwaśny, gorzki, ostry i cierpki, bez słonego. 


Sposób użycia: Ze względu na to, że triphala może działać przeczyszczająco, najlepiej wprowadzać produkt do diety stopniowo. 

Przez pierwsze 3 miesiące zaleca się stosowanie od 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki triphali (2-4g) 2 razy dziennie: rano i wieczorem na pół godziny przed posiłkiem.

Proszek nalęży wymieszać z niewielką ilością wody i całość wypić. 

Po 3 miesiącach dawkę można zmniejszyć. Generalnie triphalę można bezpiecznie stosować długoterminowo przez okres kilku tygodni do kilku miesięcy. Zaleca się jednak, aby co 10 tygodni zastosować 2-3 tygodnie przerwy, żeby dać organizmowi odpocząć oraz zachować jej skuteczność.

Przeciwwskazania: W stosowaniu triphala szczególnie ostrożne powinny być osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Triphala nie jest również zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią, oraz dzieciom. Nie dysponujemy badaniami naukowymi z udziałem osób z tej grupy, które potwierdziłyby bezpieczeństwo jej stosowania.

Jeżeli wystąpią biegunki lub luźny stolec oznacza to, że przyjmujemy za dużą dawkę.

Kraj pochodzenia: Indie

Data ważności: 30.08.2025

Medycyna ajurwedyjska proponuje wiele naturalnych sposobów na wspieranie zdrowia organizmu. Jednym z nich jest trzyskładnikowy preparat ziołowy triphala.

Triphala na oczyszczanie to być może najpopularniejszy sposób stosowania tych ziół.

Badania wykazują, że triphala może wspierać różne sfery zdrowia. Amla, Bibithaki Haritaki wspierają bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, natomiast składniki odżywcze, jakie się w nich znajdują, odżywiają wszystkie komórki ludzkiego organizmu. Liczyć można dzięki temu na poprawę zdrowia psychicznego oraz fizycznego.

Triphala - właściwości lecznicze:

  1. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, a przez praktyków Ajurwedy opisywana jest jako środek odmładzający, działający przeciwstarzeniowo. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, a także działa przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  2. Preparat może też wspomagać odpowiedź immunologiczną organizmu, chronić przed czynnikami stresogennymi i hamować wzrost komórek nowotworowych.
  3. Mieszanka ta posiada właściwości detoksykacyjne, ponieważ odtruwa wątrobę i krew z toksyn.
  4. Sięgają po nie osoby, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem i trawieniem i które chcą w związku z tym wesprzeć tradycyjne kuracje. Triphala wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, pomaga w zwalczeniu wzdęć, wspomaga także regularne wydalanie. Triphala ma właściwości przeczyszczające, działając jednak łagodniej niż dostępne na rynku środki, odżywiając przy tym przewód pokarmowy i wspierając regularne wypróżnianie. Prawidłowe i regularne wypróżnianie pozwala pozbyć się bakterii, metali ciężkich i nadmiaru kwasów tłuszczowych z organizmu.
  5. Triphala sprzyja regeneracji błony śluzowej, która wyściela jelito cienkie i grube oraz żołądek. Pomaga zatem uszczelnić jelita i wspomaga gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  6. Składniki Triphali dostarczają solidnej porcji błonnika, dlatego triphala pobudza rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, od której zależy dobra kondycja jelit. Warto pamiętać też że mikroflora jelitowa wpływa pośrednio na odporność i nastrój.
  7. Skuteczność Triphali jako środka wspomagającego odchudzanie potwierdzona została w wyniku badania na myszach oraz na ludziach przeprowadzonego w Indiach w 2012 roku. W obu przypadkach wystarczyły dwa tygodnie podawania tej substancji, żeby poziom tłuszczu uległ zmniejszeniu.
  8. Triphala może obniżać poziom cholesterolu oraz blaszkę miażdżycową. Badanie opublikowane na łamach Journal of the Pharmaceutical Society of Japan wykazało, że triphala podawana zwierzętom z wysokim poziomem cholesterol, znacząco obniżyła zarówno poziom całkowitego cholesterolu, jak i „złego” cholesterolu LDL.
  9. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że triphala jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym. Odpowiada on za rozwój wielu chorób, m.in. zapalenie stawów, które może pogarszać się wraz z wiekiem.
  10. Tripahala na włosy także działa bardzo pozytywnie, ponieważ wzmacnia je i poprawia ich stan. 
  11. Podobnie wygląda wpływ tych owoców na oczy, ponieważ zażywanie ich przyczynia się do polepszenia wzroku.
  12. Regularne stosowanie triphali może pomóc w utrzymaniu zdrowej higieny jamy ustnej. Można ją stosować jako płukankę, pastę do zębów lub proszek do mycia zębów. Triphala może pomóc w usuwaniu osadów, bakterii i zanieczyszczeń, a także w utrzymaniu świeżego oddechu. Należy jednak pamiętać, że triphala nie zastąpi codziennej higieny jamy ustnej, takiej jak regularne szczotkowanie zębów, nitkowanie i wizyty u dentysty.

Ważne:

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

SKŁAD

TRIPHALA - OWOC AMLA, OWOC BHIBITAKI, OWOC HARITAKI - ZMIELONE I POŁĄCZONE W RÓWNYCH PROPORCJACH.

Bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia